Az izraeli hadsereg csütörtökön jelentette be a Ciszjordániával és a Gázai övezettel összekötő átkelőhelyek lezárását pészach ünnepének első napjára a közelmúltban történt több halálos terrortámadás miatt - írja az MTI helyi sajtóforrások nyomán.

A zárlat pénteken délután négy órakor kezdődik, és szombaton éjfél utánig tart. A biztonsági vezetők szombat este összeülnek, és eldöntik, meghosszabbítják-e a zárlatot a nyolcnapos ünnep teljes időtartamára.

A belépést Izraelbe csak humanitárius okokból és kivételes esetekben engedélyezik Ciszjordániából és a Gázai övezetből ebben az időszakban.

Az utóbbi években a zsidó ünnepek idején  bevett gyakorlatnak számított a palesztin területek zárlata a támadásokat megelőző intézkedésként a fokozottan feszült időkben. Márciusban, a purim ünnepén a katonaság öt év után először nem vezetett be zárlatot.

Az utóbbi hetekben azonban négy terrormerényletben 14 embert öltek meg Izraelben, és a biztonsági erők kiterjedt razziákat és letartóztatásokat hajtottak végre Ciszjordániában a támadásokra válaszul. A razziák nyomán az izraeli katonákkal kibontakozott összecsapásokban számos palesztin meghalt.

A zárlat a ramadán, a muzulmán böjti hónap második pénteki délutáni imája után kezdődik. Erre az imára nagyszámú ciszjordániai palesztin muszlim hívőre számítanak Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél.