Összesen már mintegy 41 esetben mutatták már ki fertőzötteknél az indiai koronavírus-variánst Izraelben - 24 esetben külföldről hazatért embereknél, 17 esetben pedig az országban fertőződtek meg -, most viszont négy olyan embernél is kimutatták a törzset, akik korábban már kaptak oltást. A variánssal érkezett személyek mindegyike úgy szállt fel a repülőgépre, hogy igazolták, hogy negatívak a Covid-19-re - írja a portál. Arról nem közöltek részleteket a hatóságok, hogy a négy ember, aki a vakcina felvétele ellenére is megfertőződött a duplamutánsként emlegetett változattól mikor kapott oltást.

Félő, hogy a variáns - legalább részben - rezisztens a vakcinákkal szemben, ami miatt az Egészségügyi Minisztérium tisztviselői arra kérték a kormányt, hogy az Indiába és Indiából - ritka esetek kivételével - ne engedélyezzék az utazásokat. A kormánynak kedd este, a kabinet ülésén kellett volna szavaznia a repülőtéren történő ellenőrzések szigorításáról szóló tervről, de kifutott az időből, mielőtt megtárgyalta volna azt.

QP | Quality Placement

Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy még mindig nincsenek egyértelmű információk arról, hogy az indiai variáns milyen hatással van a beoltott vagy meggyógyult emberekre. Eran Segal, a Weizmann Tudományos Intézet biostatisztikusa a JPostnak elmondta, hogy szerinte még túl korai lenne túlságosan megijedni a variáns miatt. Elmondta, hogy a Pfizer vakcina valószínűleg bizonyos mértékig hatásos a variáns ellen, "mivel a tüskefehérje kulcsmutációi ismert mutációk, amelyek más variánsokban is előfordulnak, és tudjuk, hogy a vakcinák hatásosak ellenük". Tehát nem lehetünk biztosak benne, de úgy gondolom, hogy elég valószínű, hogy a vakcinák az indiai variáns ellen is működnek".

Izraeli kutatók már korábban jelentették, hogy gyengítheti a vakcinák hatékonyságát az indiai mutáció, de még így is elégségesnek ítélték meg az oltóanyagok nyújtotta védelmet, hogy jelentősen csökkentsék a kórházba kerülés vagy az elhalálozás kockázatát.

A minisztérium az indiai változaton kívül a dél-afrikai változat nyolc új esetét, hét New York-i, két kaliforniai, egy új brit és egy szentpétervári esetet fedezett fel. 

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 399 050 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 58,06 százalékát jelenti.