Egy negyedik adag a Pfizer Covid-19 elleni védőoltásából jelentősen megemeli a oltottak szervezetében a vírus elleni antitestek számát. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy az Omikron variáns elleni fertőzéstől is védjen - derül ki egy izraeli kutatás előzetesen közzétett eredményeiből a Reuters szerint.

Az izraeli Sheba Egészségügyi Központ egy klinikai kísérlet keretében második emlékeztető oltást adott be dolgozóinak. 154 ember kapott a Pfizer, 120 pedig a Moderna Covid-19 elleni oltóanyagából, előbbiek kettő, utóbbiak egy héttel az emlékeztető oltás után - mondta Gili Regev-Yochay, a Központ Fertőző Betegségek Részlegének igazgatója. Az ő eredményeiket hasonlították össze a negyedik oltást nem kapó kontrollcsoportéval. A Modernával oltottak is 3 adag Pfizer oltást kaptak korábban.

A négy oltással rendelkezők antitest-szintje még azokénál is magasabbra emelkedett, akik három oltással rendelkeztek - mondta Regev-Yochav. Ugyanakkor szerinte ez nem elegendő a fertőzés elleni védelemre.

"Tudják ugyanis, hogy az omikron variánsnál ehhez olyan magas antitest szintre van szükség, amit védőoltással nem lehet elérni, bármennyire is jó az adott vakcina. Ezt az bizonyítja, hogy a negyedik oltást kapottak körében is sokan megfertőződtek az omikron variánssal, kisebb arányban ugyan, mint a 3 oltást kapottak között, azonban még mindig elég sokan" - fogalmat a timesofisrael.com.

A lényeg, hogy a vakcina kiváló az alfa és a delta variánsok ellen, azonban az omikron ellen nem elég jó - tette hozzá. Ennek ellenére az a véleménye, hogy a magasabb kockázatú csoportokban hasznos lehet a negyedik oltás beadása is. Azonban célzott arra is, hogy a jelenleg folyó oltási kampány stratégiája helyett, amelyben az összes 60 év felettinek adnának második emlékeztető oltást, inkább a még ennél is idősebb korosztályra kéne koncentrálni.

Izrael volt az egyik leggyorsabb ország a világon az oltási programok beindításában egy évvel ezelőtt és egy hónappal ezelőtt szintén elsőként kezdte el a negyedik oltás beadatását a legsérülékenyebb és a Covid-19 szempontjából magasabb kockázati szintet képviselő lakosoknak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetőjének múlt heti kijelentése szerint ugyanakkor nem kellene erőltetnie egyik országnak sem a negyedik (egydózisú vakcinák esetében a harmadik) Covid-19 elleni védőoltás beadását. Ők akkor arra hivatkoztak, hogy ezek hatékonyságát nem támasztják alá az omikron variánsról eddig gyűjtött adatok, s a jelek szerint ezt a kijelentést erősíti a most közzétett izraeli kutatási anyag is.