A zsidók és a muszlimok számára egyaránt szent hely gyakran volt az izraeli-palesztin zavargások központi terepe, és a feszültségek már a közelmúltbeli erőszakhullám közepette is fokozódtak – írja a CBS.

Az összecsapások különösen érzékeny időszakban történtek. A ramadán idén egybeesik a pénteken napnyugtakor kezdődő egyhetes zsidó ünneppel, a pészahval, valamint a húsvét vasárnapján tetőző keresztény szent héttel. Az ünnepek várhatóan több tízezer hívőt vonzanak Jeruzsálem óvárosába, ahol mindhárom vallás számára szent helyek találhatók.

Órákkal az összecsapások kezdete után a rendőrség bejelentette, hogy véget vetett az erőszaknak, és "több száz" gyanúsítottat letartóztatott. Közölték, hogy a mecsetet újra megnyitották, és a péntek déli imákat a szokásos módon tartják meg. Több tízezer embert vártak.

Az Al Jazeera azonban arról számolt be, hogy a mecset vezetője felszólította a tömegeket, hogy gyűljenek ott össze, és "védjék meg" a péntek déli ima közben.

A mecsetet újra megnyitották, és a helyszínt kezelő iszlám alapítvány szerint mintegy 60 ezren vettek részt a péntek déli fő imán.

Az izraeli hatóságok közölték, hogy korábban tárgyalásokat folytattak a muszlim vezetőkkel a nyugalom biztosítása és az imák megtartása érdekében, de palesztin fiatalok köveket dobáltak a rendőrökre.