Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország több helyén zsidó és arab csoportok járják az utcákat, hogy önbíráskodással álljanak bosszút a másik csoport tagjain – írja az MTI.

Az észak-izraeli, zsidók és arabok által vegyesen lakott Akkóban életveszélyes állapotban szállítottak egy meglincselt zsidó férfit a nahariai kórházba. Felgyújtottak egy autót is, amelyből sikerült előzőleg kimenteni az utasokat. Egy arab férfi azt mondta a televízióban, hogy a rendfenntartók őt megverték, miközben a zsidók csoportját békén hagyták.

Haifán a televízió beszámolója szerint összeverődött zsidók egy arab férfit próbáltak meglincselni, de utóbbinak sikerült elmenekülnie és orvosi segítséget kérnie. A Tel-Avivtól délre található, tengerparti Bat Jamban zsidó fiatalok csoportja súlyosan bántalmazott egy arab fiatalt, szétverték egy arab tulajdonos fagylaltozóját, betörték számos másik, részben zsidók tulajdonában álló üzlet kirakatát.

A Bat Jamban randalírozók délután az interneten nyíltan szerveződtek, s megtalálható köztük a hírhedt jeruzsálemi La Familia nevű, rasszista csoport, a Beitár Jerusalaim (Beitar Jeruzsálem) focicsapat rajongótáborának kemény magja.

Az ország közepén található, szintén vegyes lakosságú Lodban a keddi zavargások miatt szerdától kijárási tilalmat vezettek be, és a városba jelentős biztonsági egységeket vezényeltek, ennek ellenére a randalírozók felgyújtottak egy rendőrautót.

Netanján is utcára vonultak szélsőséges zsidó csoportok, tagjaik az utcákon meneteltek jelszavakat kiabálva.

A televízió adásában elhangzott, hogy Amír Ohana belbiztonsági minisztert, Benjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasát és jobbkezét utoljára délután négykor látták Lodban, ahol a rendőrségnek azt mondta: számára világos, hogy "egy jó és egy rossz" csoport áll egymással szemben, a jók a zsidók, a rosszak az arabok.

A szerda este ülésező biztonsági kabinet jóváhagyta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott rakétaháború még erőteljesebb folytatását a következő napokban, esetleg tovább is.

A televízió szakértői szerint a kormány elvesztette az uralmat az utca fölött, anarchikus helyzet alakult ki, amelyben a hatóságok tehetetlenek, és több helyütt nincsenek jelen a rendfenntartók.

A rakétaháború hétfő este kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.