Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reggel 7-kor az ország túlnyomó részében megnyitották a szavazóhelyiségeket, hogy két éven belül negyedszer az urnákhoz járuljon az ország szavazásra jogosult 6 578 084, 18 évesnél idősebb polgára a számukra felállított 13 685 urnánál.

A választás reggelén hámszin, Afrika felől apró szemcsés homokot hozó meleg levegő telepedett Izraelre, alig lehet látni a napot a sárgás-szürkés felhők mögött. Ez növelheti a szavazási kedvet, mert várhatóan kevesebben mennek a tengerpartra fürödni a szavazóhelyiségek meglátogatása helyett.

Az egyfordulós, országos pártlistás parlamenti választások napja Izraelben munkaszüneti nap, és több mint hatszáz, díjmentes távolsági autóbusszal is segítik az embereket, hogy eljussanak az állandó lakhelyük alapján számukra kijelölt szavazóurnához.

Mintegy 20 000 rendőr, biztonsági és önkéntes rendfenntartó ellenőrzi a szavazóhelyiségeket és környéküket. A rádióban az egészségügyi minisztérium illetékese felszólított az embereket, hogy idén a voksoláshoz a szülők ne vigyék magukkal gyermekeiket, mert a 16 év alattiak még nincsenek beoltva az új típusú koronavírus ellen.

Számos különleges, koronavírus-járvány miatti intézkedésekkel is felkészültek a hatóságok. 751 választási helyiséget kifejezetten a koronavírus fertőzöttek és a karanténra kötelezettek számára hoztak létre, de a bejáratnál mindenütt fertőtlenítőszerekkel fogadják a szavazókat, s kartonból és átlátszó műanyagból kialakított paraván mögött ülnek a választási bizottságok tagjai.

A választásokon a 12 éve kormányzó, és korrupciós vádak miatt bíróság elé állított  Benjámin Netanjahu miniszterelnök politikai túléléséről, újabb kormányalakításáról dönt az ország lakossága a koronavírus-járvány ellentmondásos kezelése, de gyors oltási kampánnyal történt sikeres befejezése után.

A választások tétje, hogy a Netanjahut támogató vallásos-jobboldali tömb, vagy a távozását követelő "demokratikus tömb" szerzi-e meg az izraeli parlament, a kneszet 120 helyének kormányzáshoz szükséges többségét, vagyis legalább 61 mandátumot.

A közvéleménykutatások szerint több párt is a 3,25 százalékos választási küszöb körül áll, bejutásuk vagy a rájuk adott szavazatok elvesztése döntheti el, hogy melyik tábor alakíthat kormányt, vagy azt, hogy ismét patthelyzet alakul ki, ami ismét választásokhoz vezethet.

A koronavírusjárvány miatt felállított különleges urnáknál dupla borítékkal szavaznak, ami több mint félmillióra növeli a később, és lassabban feldolgozható szavazatok számát. Mintegy 15 parlamenti hely sorsa dőlhet el ezekkel a nem állandó lakóhelyen leadott szavazatokkal.

Az exit pollok első becslései késő este várhatóak, de ha szorosak az eredmények, akkor a dupla borítékok megszámlálása utáni valós eredményeket várhatóan csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

A választási bizottság jövő szerdán adja át a 24. kneszetet alkotó pártok és törvényhozók listáját Reuven Rivlin államelnöknek, akinek két hete lesz rá, hogy eldöntse, kit bíz meg a kormányalakítással.