A vád, amelyet először két hónapja szegeztek Teheránnak, pusztán Izrael csapdája. Állítják, nincs be nem jelentett nukleáris anyag a létesítményükben - mondta el Abbász Muszavi külügyi szóvivő.

"Reméljük, az ellenőrök megőrzik az éberségüket" - figyelmeztetett Muszavi.

QP | Quality Placement

A Reuters hírügynökség szerint a héten a NAÜ ellenőrei egy zárt ajtók mögötti beszámolón azt mondták, ismét be nem jelentett nukleáris anyagokat észleltek egy iráni atomlétesítményben, a hírügynökség pedig diplomáciai forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy vélhetően ugyanarról a létesítményről van szó.

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közleménye szerint Teheránnak nincs elfogadható magyarázata a jelentésre.

Benjámin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke szeptember elején jelentette be, hogy a NAÜ ellenőrei nukleáris anyagra bukkantak egy titkos iráni raktárban a teheráni Turkuzábádban. Az akkori kormányfő állítása szerint erről ő tájékoztatta az ellenőröket még tavaly.

Ugyancsak vasárnap az iráni állami televízió azt is bejelentette, hogy megkezdték a dél-iráni, orosz építésű busehri erőmű második blokkjának építését. A Teherántól mintegy 700 kilométerre lévő erőmű bővítésének a hírét az Iráni Atomenergia-szervezet jelentette be egy hónappal ezelőtt, hozzátéve, hogy a bővítés orosz segítséggel történik.

A 2015-ben kötött, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi egyezmény a busehri atomerőművet nem érinti, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a 4,5 százalékos dúsítású urán, amelyet az atomalkut megszegve állítanak elő, Busehrbe kerül.