Magyarország az orosz gáz alternatívájaként tekint a nemrégiben feltárt izraeli gázkészletekre - derül ki abból az interjúból, amelyet Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára adott a The Jerusalem Post című lapnak. Az új forrás segítségével mérsékelhető lenne az Magyarország függése az orosz gáztól.

A függőség védtelenséget jelent - fejtegette az államtitkár felhívva a figyelmet arra, hogy a háztartások gázellátásának 80, a teljes gázimport 90 százaléka orosz forrásból származik. Yair Lapid pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalásain felajánlotta a hétmilliárd köbméteres állami tulajdonú gáztározási kapacitás felhasználásának lehetőségét.

Magyarország az izraeli gázszállítások közép-európai elosztóközpontja lehet. Ennek érdekében minél előbb szeretnénk tájékozódni a kormányuk exportstratégiájáról - mondta a lapnak az államtitkár.

Szijjártó kifejtette azt is, hogy Magyarország számos kérdésben függetlenebb álláspontot foglal el, mint amilyet az EU jónak lát. Például miközben az atomenergia felhasználása jellemzően "délre húzódik", a magyar kormány fel akarja emelni részarányát az áramellátásban a jelenlegi 43 százalékról 60-70 százalékra.