A jaguárok Argentína északkeleti részén fekvő Ibera Parkban születtek egy sikeres visszatelepítési programot követően – írja a Newsweek.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió által a "közel veszélyeztetett" kategóriába sorolt faj hét évtizeddel korábban tűnt el a területről.

Az Ibera Park Dél-Amerika egyik legfontosabb vizes élőhelye, és a közelmúltbeli jaguárszülések a csúcsragadozó visszatérését hirdetik.

A Zenger News által csütörtökön megszerzett közös közleményben a Tompkins Conservation és a Fundación Rewilding Argentina azt írta: "A kamerák felvételein látható, hogy az 1,8 millió hektáros Ibera Parkban megszülettek az első vadon élő jaguárok (Panthera onca).

"Szüleiket tavaly engedték szabadon: Jatobazinho, egy Brazíliából származó, rehabilitált vadon élő jaguár, és Arami, az első jaguárkölyök, aki 2018-ban született a vizes élőhelyen található Jaguár Visszatelepítési Központban."

Sebastian Di Martino, a Rewilding Argentina igazgatója kifejtette: "A rewilding program célja a vizes élőhelyek ökológiai funkcióinak helyreállítása a hiányzó fajok visszahozásával.

"A jaguárnak mint csúcsragadozónak kulcsszerepe van ebben".

A közlemény így folytatódott: "Argentínában a jaguárok elvesztették eredeti elterjedési területük több mint 95 százalékát.

"A 2012-ben indított jaguárprogram keretében nyolc jaguárt engedtünk sikeresen szabadon az Ibera Parkban".

"Dél-Amerika egyik legnagyobb és legfontosabb vízgyűjtő területe, az Ibera 2022 februárjában hatalmas pusztítást szenvedett, amikor az erdőtüzek Corrientes tartomány 10 százalékát, köztük az Ibera Nemzeti Park 60 százalékát felégették.

"Az újraerdősítés, amely segít helyreállítani a természetes folyamatokat, alapvető eszköz abban, hogy a vizes élőhelyek ellenállóbbá váljanak az éghajlati katasztrófákkal szemben.”