"Nem hiszem, hogy ez szükséges vagy helyénvaló lenne" - mondta Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a CNBC  Squawk Box című műsorában a Pekinggel szembeni lehetséges, Kínára kivetendő szankciókról. A politikus azt mondta, hogy a Joe Biden vezette kormányzat vezető tisztviselői a háttérben tárgyalnak Kínával, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megértették az álláspontunkat.

"Nagyon aggódnánk, ha fegyvereket szállítanának Oroszországnak, vagy megpróbálnák kijátszani az orosz pénzügyi rendszerrel és központi bankkal szemben bevezetett szankciókat" - mondta Yellen, aki szerint jelenleg azt látják, hogy Peking nem próbálkozik Moszkva és Vlagyimir Putyin rendszerének segítésével.

A pénzügyminiszter megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a NATO vezetői fokozzák erőfeszítéseiket, hogy figyelmeztessék Kínát, hogy ne tegye lehetővé Oroszország ukrajnai támadását. Maga Peking megérthette a célzásokat, mint pénteken kiderült, sorra figyelmeztetik a kínai cégeket, hogy ne üzleteljenek Oroszországban. Több dollármilliárdos projektet le is állítottak. (Ezekről ebben a cikkben írtunk részletesen.)

Az Egyesült Államok és szövetségesei hetek óta figyelmeztetik Pekinget, hogy súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha fegyverekkel, alternatív kereskedelmi útvonalak felajánlásával vagy dezinformációs kampányok létrehozásával segíti Moszkvát.

Kína nem ítélte el teljes mértékben Oroszországnak a szomszédos Ukrajna elleni, provokálatlan támadását, és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlóan panaszkodott a NATO terjeszkedése miatt. Amerikai tisztviselők azt is állították, hogy Oroszország katonai és gazdasági segítséget kért Kínától, amit mindkét ország tagad. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten még nem részletezett következményekkel fenyegette meg Hszi Csin-ping kínai vezetőt, ha Peking támogatja Moszkvát az ukrán főváros, Kijev elfoglalásán munkálkodó Moszkvát.

Bár nem világos, hogy a Fehér Ház hogyan büntetné Pekinget, valószínűleg felszólítaná a pénzügyminisztériumot, hogy terjessze ki a gazdasági szankciókat a kínai cégekre is. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.