Az egyelőre kisebbségi kormányzásba kényszerült Babis azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

"Jobb egy kisebbségi kormány mások támogatásával, de ha ez nem fog menni, akkor másoknak is felajánljuk a kormányban való részvételt" - mondta Babis újságíróknak. Készen állnak a koalíciós kormányzásra is, minden a helyzet további alakulásától függ.

Nincs könnyű helyzetben az októberben a választást parlamenti többség nélkül megnyerő ANO-párt és vezetője, a milliárdos Babis, mivel Milos Zeman államfő szerdán már jelezte, hogy csak feltételekkel hajlandó a mostani kudarc esetén a második körben is megbízni a kormányalakítással.

"Azzal számolok, hogy Andrej Babis rendszeresen tájékoztatni fog tárgyalásai állásáról. Abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy megvan a legkevesebb 101 biztos támogató, akkor miniszterelnökké nevezem ki" - jelentette ki az államfő a képviselőházban megtartott rövid sajtótájékoztatóján.

Babis viszont részletekbe ment egy esetleges koalíció alakításáról: elsőként a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) kíván tárgyalni az új kormányról, mert az már kifejezte tárgyalási hajlandóságát. Ugyancsak tervben van egy találkozó a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal. Tomio Okamura, az SPD elnöke ismételten jelezte, hogy szívesen részt venne a kormánykoalícióban, de ezt Babisék egyelőre elutasítják. A többi párt ebben a témában még nem nyilatkozott.

A kétszáz fős parlamenti alsóházban a tavaly októberi parlamenti választás győztesének, a Babis vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához. A további nyolc parlamenti párt előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.

A címlapkép forrása: AFP PHOTO/Michal Cizek.