A két szövetséges augusztus elején az Egyesült Államokban teljes körű, munkaszintű tárgyalásokat indít a többéves megállapodás megkötése érdekében, mivel Tokió igyekszik meggyőzni Washingtont arról, hogy a feszített pénzügyi helyzet miatt nem tudja jelentősen növelni a terheit - közölték a helyi lap forrásai szerdán. Az Egyesült Államok a források szerint azért sürgeti Japánt, hogy növelje terheit, mert a kínai katonai terjeszkedéssel szemben igyekszik növelni az amerikai hadsereg jelenlétét az indo-csendes-óceáni térségben.

A két ország célja, hogy a tárgyalásokat az év végéig lezárják. Japánt Arima Jutaka, a külügyminisztérium észak-amerikai ügyekért felelős irodájának főigazgató-helyettese és Jamato Taro, a védelmi minisztérium védelmi politikáért felelős főigazgató-helyettese képviseli majd. Donna Welton, a külügyminisztérium biztonsági tárgyalásokért és megállapodásokért felelős főtanácsadója, az Egyesült Államok japán nagykövetségének korábbi politikai tanácsadója továbbra is Joe Biden elnök kormányzása alatt látja el a feladatokat. Welton már Donald Trump korábbi elnök kormányzása alatt is vezette az amerikai fél tárgyalásait.

A jövő márciusig tartó 2021-es pénzügyi évben Japán 201,7 milliárd jen (1,84 milliárd dollár) költséghozzájárulást vállalt, nagyjából ugyanannyit, mint az előző évben. A kiadások fedezik a Japánban állomásozó mintegy 55 ezer amerikai katona költségeinek egy részét, beleértve a közüzemi és munkaerőköltségeket.

Japán azt szeretné, ha az Egyesült Államok megértené, hogy a szűkös pénzügyi keretek között a lehető legnagyobb mértékben hozzájárul, és anyagilag is támogatja az amerikai erők átvezénylésével kapcsolatos feladatokat - mondták a források. A szigetország azt is reméli, hogy elkerülheti hozzájárulásának növelését azzal, hogy meggyőzi az Egyesült Államokat arról, hogy kiveszi a részét a kétoldalú biztonsági szövetség megerősítéséből, többek között a kibertérben és a világűrben, ahol Kína egyre nagyobb befolyást gyakorol.

Japán jövő márciusban új szervezetet hoz létre a Légi Önvédelmi Erők Űrműveleti Századánál, és űrfelügyeleti radart épít Jamagucsi prefektúrában, amely a 2023-as pénzügyi évben lesz működőképes. Az ilyen katonai, állomásozási támogatási megállapodásokat általában ötéves időtartamra kötik. A 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan azonban Japán és az Egyesült Államok megállapodott a 2021 márciusában lejáró ötéves paktum egyéves meghosszabbításában, mivel a kétoldalú tárgyalásokat befolyásolta a washingtoni hatalomváltás.