Fukusima prefektúra partszakasza volt az epicentruma annak a földrengésnek, amely szombat délután rázta meg a Japán középső-keleti részét - nagyjából azt a térséget, ahol 2011-ben, majdnem pontosan 10 évvel ezelőtt, egy másik földrengés és az azt követő cunami nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el, és amely három atomreaktor leolvadásához vezetett.

A japán meteorológiai szolgálat jelentése szerint a szombat délutáni földrengés, hasonlóan a 10 évvel ezelőttihez, 7.1-es erősségű volt - írja a 444.hu a The New York Timesra hivatkozva.

A híradások szerint Nagy-Tokióban és környékén, így Fukusimában és Szendaiban is, mintegy 30 másodpercen keresztül volt érzékelhető a rengés, ami helyi idő szerint este 11 óra 8 perc magasságában történt. Súlyos károkról és sérülésekről egyelőre nem érkeztek hírek, de a hatóságok már most lehetséges utórengésekre figyelmeztetnek a következő napokban. Cunami veszélyétől nem tartanak, de elővigyázatossági intézkedéseket hoztak. A kormány azonnal válságstábot állított fel.

A nukleáris üzemekben kár nem keletkezett, de Tochigi, Iwate és Ibaraki prefektúrákban háztartások tízezreiben ment el időszakosan vagy huzamosabb időre az áram.