Fukusima 2011 márciusában bekövetkezett tragédiája óta Japánban az üzemkész, de akkor leállított atomerőművek kétharmada offline állapotban van. A Nikkei viszont évek óta méri a lakossági közvélekedést arról, hogy az emberek mit gondolnak a leállított nukleáris erőművekről, illetve az emiatt szükséges változásokról. A friss felmérés szerint az emberek 53 százaléka már úgy gondolja, hogy a reaktorokat újra kell indítani.

A közvélemény-kutatás eredménye egy több mint egy évtizede állandósult vélemény megváltozását jelzi, most először gondolja úgy a japánok szűk többsége, hogy az atomerőművek újraindítása lenne a megfelelő irány a szigetország energetikai ellátásában. A Bloomberg ezzel kapcsolatban azt írja, hogy mindez nem választható el attól, hogy a felmérés az áramárak növekedése és a tokiói áramhiányra vonatkozó figyelmeztetések idején készült.

A Nikkei felmérése szerint a többségi véleménynek kitétele, hogy biztonságosak legyenek a visszakapcsolt reaktorok, ám a válaszadók 38 százalékának ez az ígéret sem elég, és továbbra is offline állapotban tartásuk mellett szavazott. (Japánban jelenleg csupán 10 reaktor üzemel, 23 van offline, de újraindítható állapotban, egy pedig hivatalosan javítás alatt. A japán politikai elit egy része évek óta szorgalmazza, hogy a reaktorokat vissza kell kapcsolni, de az újraindítások rendre elakadnak a japán OAH, illetve a tartományi és/vagy helyi önkormányzat jóváhagyásának hiányán.)

A 2011 óta meglévő elutasító többség akkor párolgott el - írja a Bloomberg -, amikor Ukrajna orosz inváziójának megindítását követően globálisan is emelkedtek az energiaárak, ami csak tovább növelte a közelmúltban Japánban bekövetkezett földrengések miatt kikapcsolt gáz és szénerőművek okozta energiasokkot. - Jelenleg erős hátszele van az atomenergiának – mondta a lapnak Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energiaügynökség korábbi ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy ha a szigetországban valóban visszakacsolnak majd nukleáris termelő blokkokat, akkor Japán Európának adná el az így feleslegessé váló LNG-jét.

Japán a világ második legnagyobb LNG-importőre, így az atomenergia újraerősödése az energiamixben jelentős hatással lenne a globális gázpiacokra is, mivel a japán gazdaság kevesebb cseppfolyós gázt igényelne.