A múlt hónapban egy tokiói kórházban tesztelt koronavírusos betegek körülbelül 70 százalékánál az E484K-mutációt azonosították, amely ismerten csökkenti az oltásvédelmet - közölte az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató alapján vasárnap a Reuters.

Az E484K mutációt, amelyet néhány tudós becenevén „Eek” emleget, 14 olyan személyből 10 olyannál mutatták kik, akiknek márciusban a teszteredménye pozitív volt a tokiói orvosi és fogorvosi egyetemi kórházban - áll a jelentésben. A márciusig tartó két hónap során 36 covidos beteg közül 12 hordozta a mutációt, egyikük sem utazott külföldre az elmúlt időszakban, sőt nem számolt be arról, hogy találkozott volna az országon kívülről érkezett személyekkel. 

A júliusban tervezett nyári olimpia előtt Japán a fertőzések új hullámával küzd. Az egészségügyi szakértőket különösen aggasztja a mutáns törzsek elterjedése, még akkor is, ha a lakosság nagyszabású oltása még nem kezdődött el.

Pénteken 446 új fertőzésről számoltak be Tokióban, bár ez még mindig jóval a januári 2500 feletti csúcs alatt van. Oszakában rekordszámú 666 esetet jelentettek. Egészségügyi szakértők aggodalmukat fejezték ki a brit mutáns törzs elterjedése miatt is. Különösen aggasztó, hogy az NHK szerint a tokiói kórház egyik betegében sem volt brit törzs, ami viszont most egyre több országban, így Magyarországon is felel a járvány intenzív terjedéséért.

A monoklonális és a szérum eredetű antitestek 10-60-szor kevésbé hatékonyak az E484K mutációt hordozó vírus semlegesítésében az eddigi vizsgálatok szerint, 2021. február 2-án az Egyesült Királyság orvoskutatói 214 000 mintát vizsgálva 11-ből mutatták ki Eek nevű változatot. Szakértők szerint a variáns elterjedése veszélyeztetheti a vakcinaprogramok hatékonyságát, mivel olyan génjei vannak, amelyek segítenek az emberi test immunválaszát elkerülni.