A világ egyik legöregedőbb társadalmában, Japánban a lakosok több mint 30 százaléka 65 év feletti. Leginkább ez okozza a munkaerőhiányt az országban. A Teikoku Databank szeptemberben készített egy felmérést, 11 ezer  üzletet kérdezett meg arról, mennyire viselte meg őket a munkaerőhiány. A megkérdezettek 50 százaléka állította, hogy a probléma valóban súlyos – tette közzé a Kyodo News.

Az idős lakosok nagy része külvárosi, vagy kevésbé lakott területeken él, így nehezen jutnak hozzá napi szükségleteikhez. A problémát tovább növeli az új kamionosokra kiszabott törvény, miszerint nem túlórázhatnak, ezért az üzletek nehezebben tartják a lépést a lakosok igényeivel. Erre kínálnak megoldást az önvezető robotok.

Ezt a módszert először a pandémia idején, 2020-ban kezdték el kikísérletezni a távolságtartási szabályok miatt. A ZMP cég által készített robotokat pincér és futár munkákban kezdték el alkalmazni. Eddig csak zárt terekben működtek, de most már a nagyvárosok utcáin fognak közlekedni.

A szállítás munkakörben jelentkező munkaerőhiány kihívást jelent majd a közeljövőben. Remélem, a robotok majd segítenek abban, hogy véget vethessünk ennek a válságnak

– jelentette ki Dai Fujikawa, a Panasonic egyik mérnöke. A cég jelenleg Tokió és Fujisawa környékén teszteli a kiszállító robotokat.

A ZMP DeliRo nevezetű technológiai csodáját nemrég vetették be gyakorlatban. A robot sikeresen kikerülte a járdán közlekedő gyalogosokat, és édességeket is árult Tokió utcáin. Tevékenységüket a Fujisawa irányítóközpontból figyelték meg.

A robotok nem jelentenek veszélyt a gyalogosokra

A robotok sebessége 6 km/órára van állítva, így nem jelentenek veszélyt a járókelők számára. Képesek észlelni az akadályokat és eldönteni mikor álljanak meg, vagy kanyarodjanak. Ha valaki hirtelen az útjukat állja, szomorú fejet vágnak. A lakosok rendkívül pozitívan fogadták a „jövevényeket” – írja az Euronews.

Ha egy emberi eladótól kérünk tanácsot, lehet, hogy segít nekünk döntést hozni, de robotok között sokkal lazábbnak éreztem a vásárlást. Legalább bűntudat nélkül hagyhatjuk el az üzletet, ha úgy érezzük, nem akarunk semmit megvenni

 –  mondta az egyik vásárló a Panasonic által készített Hakobo robot kipróbálása után.

Annak ellenére, hogy sokaknak tetszettek az aranyos kis robotok, a hozzáértők szerint elterjedésük egy lassabb folyamat része lesz. „Nem számítunk hirtelen változásra, hiszen munkahelyek forognak kockán” - jelentette ki Hiroki Kanda, a technológiát támogató kereskedelmi minisztérium hivatalnoka.

(Erdélyi Bíborka)