Kevesebb mint három hónap van hátra a nyári olimpiai játékok kezdetéig, amelyeket a koronavírus miatt már egy évvel elhalasztottak, és továbbra is kérdéses, hogy Tokió hogyan tudja megtartani a világeseményt, miként lesz képes megóvni az önkénteseket, a sportolókat, a tisztviselőket és a japán lakosságot a koronavírus-járvány újabb hullámától. Nem meglepő, hogy az országban egyre erősebb az olimpiaellenes hangulat.

Az "Állítsuk meg a tokiói olimpiát" elnevezésű online kampány két nap alatt több mint 187 000 aláírást gyűjtött össze, ezzel megközelítette a 200 000-es célt, és aláhúzta a közvélemény aggodalmát a hatalmas sportesemény Japán fővárosában történő megrendezésével kapcsolatban - írja a CNN, amely szerint az sem fest jó képet, hogy a világjárvány negyedik hulláma ellen küzdő és a lassú oltási kampánnyal küszködő japán kormány arra törekszik, hogy május végéig meghosszabbítsa a szükségállapotot Tokióban és három másik területen.

A japán közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége ellenzi a július 23-án megnyitandó játékokat.

"Határozottan felszólítunk a koronavírus terjedésének megakadályozására, valamint az életek és a megélhetés védelmére a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával az olimpia leállítására" - írta honlapján Utszunomija Kendzsi, az online petíció szervezője. Utszunomija ügyvéd, aki már többször indult a tokiói kormányzói posztért.

A szervezők azonban többször is kijelentették, hogy a játékokat megrendezik, és részletes Covid-19 protokollt mutattak be a sportolók és a tisztviselők számára. Miközben a Pfizer és német partnere, a BioNTech csütörtökön közölte, hogy arról döntöttek, hogy vakcinákat adományozzanak a játékokon résztvevők beoltásához.

De ez sem csillapította a kedélyeket: az Asahi.com helyi hírportál szerint a Tacsikava Szogó Kórház ablakán is megjelent egy üzenet: Stop olimpia! A kórház vezetője,  Takahasi Maszaja számára az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a koronavírusos betegekkel túlterhelt kórházból is megpróbált a kormány orvosokat és ápolókat toborozni önkéntesnek a tokiói olimpiára és paralimpiára.

"Az orvosi kapacitás elérte a határait. Állítsátok le az olimpiát!" - áll az egyik táblán. Egy másik pedig így könyörög: "Adjatok nekünk egy kis szünetet. Az olimpia lehetetlen!"

"Minden osztályon csak a minimális létszám van, így ha valaki fáradtság miatt felmond, a dominóhatás az egész egészségügyi rendszer összeomlását okozhatja" - mondta Takahasi.