Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Japan Nuclear Fuel Limited vasárnap jelentette, hogy több mint 8 órára leállt a hűtőrendszer a Rokkaso faluban lévő telephelyén. A vállalat szerint a hiba nem jelent veszélyt a környezetre.

Az üzemeltető szerint az egyik radioaktív hulladékot tároló tartálynál volt probléma a hűtéssel. Az érintett üzemegységben mintegy 2600 liter, egy tesztüzem során keletkezett hulladékfolyadékot tároltak. Az üzemeltető szerint szombat este 7 óra körül a hűtővíz szintjének csökkenését tapasztalta. A vizsgálat során kiderült, hogy egy keringető vízvezetékrendszer szelepét valamiért elzárták.

A cég szerint a hulladékfolyadék hőmérséklete rövid időre 32 fokra emelkedett a szokásos 24 fokról. Állítása szerint nem szivárgott ki radioaktív anyag. Közölték, hogy vasárnap hajnali 2 óra 26 perckor hivatalosan megerősítette, hogy a hűtőfunkció leállt, ami magyarázatot ad arra, hogy miért egy nappal a probléma bekövetkezése után jelentette be a problémát – írja az NHK hírügynökség.

Aomori prefektúra kormánya tisztviselőket küldött az erőműbe, és felszólította az üzemeltetőt, hogy állapítsa meg a probléma okát, és hozzon intézkedéseket a megismétlődés megelőzésére. Japánban a nukleáris baleseteket a fukusimai katasztrófa óta nagyon komolyan veszik a hatóságok, így szigorú ellenőrzés vár a Japan Nuclear Fuel Limitedre.