Rohamsisakokat, golyóálló mellényeket és más katonai védelmi eszközöket akar Japán minél előbb az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna rendelkezésére bocsátani. Mindezt Kisida Fumio japán miniszterelnök jelentette be hétfőn a japán parlamentben.

A tokiói kormány továbbra is támogatja azokat a "példátlan" intézkedéseket, amelyeket az Ukrajna mellett egységesen kiálló nemzetközi közösség foganatosított Oroszországgal szemben. Fumio közölte azt is, hogy a katonai segélyszállítmányok nem sértik a szigetország pacifista alkotmányát, amelyből fakadóan Japán honvédelmi stratégiája kizárólag önvédelmen alapulhat, az ország nem tarthat fenn hagyományos haderőt.

Néhány nappal az orosz támadás megindítása után a miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és az egyeztetés után elmondta: Japán 100 millió dollár (33 milliárd forint) értékben fog humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

A frissen közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint a japánok túlnyomó többsége - 81 százaléka - tart attól, hogy az ukrajnai háború más térségekre, akár Tajvanra is hatással lehet, és ezzel együtt magára Japánra is veszélyt jelenthet. A megkérdezettek szintén nagy többsége - 82 százaléka - egyetértett azzal a lépéssel, hogy a japán kormány is szankciókkal sújtotta Oroszországot.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.