Keményen bírálta Magyarországot Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt elnöke, Lengyelország szellemi vezetője egy választókkal tartott eseményen Sochaczew városában – vette át a lengyel sajtó tudósítását a Népszava.

Az EU szankciókat akart bevezetni a Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének számító Kirill pátriárkával szemben, ám Magyarország tiltakozása miatt az orosz ortodox egyház vezetőjét levették a szankciós listáról, amiről Kaczyńskinak megvan a véleménye. „Nos, ezért a Kirillért nagyon kis árat kellett fizetni az ilyen esetekben szükséges egyhangúságért. De valóban nagyon komoly probléma van Magyarországgal jelenleg, amelyet én nem kívánok félvállról venni.”

Az is igaz ugyanakkor - tette hozzá a pártvezető -, hogy míg Magyarország nyíltan ellenez szankciókat, addig Franciaország, Németország és néha Hollandia is ezt csinálja, csak „finomabban”.  Kaczyński úgy véli, hogy a háború valószínűleg sokáig elhúzódik, és az oroszok megpróbálnak legalább részsikereket elérni.