Lengyelország immáron nem egy alacsony béreket kínáló ország - mondta Jaroslaw Kaczynski az országot kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, akit Lengyelország szellemi vezetőjének tartanak. Ezt azzal igazolta, hogy a reálbérek összehasonlításában közel került Japánhoz. Még emlékszünk arra, amikor fillérekért dolgoztak az emberek - mondta támogatói előtt Bielsko-Biała városában a Notes from Poland cikke szerint.

Ezt meg akartuk változtatni, és ez sikerült. A bérek jól láthatóan nőttek az országban. Az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), azaz a világ legfejlettebb országainak összehasonlításában Lengyelország Japán mögött található. Lehet, hogy nem a közvetlen közelében, van egy különbség, de nincs más ország a kettő között.

Ebben kissé tévedett a pártelnök, mert valójában Spanyolország van Japán és Lengyelország között az OECD rangsorában, ami az átlagbérek vásárlóerejét firtatja a ledolgozott órákkal és a megélhetési költségekkel kiigazítva (purchasing power parity, PPP).

Gyors növekedés

A bérek valóban nőttek Lengyelországban, mégpedig elég gyorsan az elmúlt években, főként 2015 és 2019 között - derül ki az OECD adataiból. Az átlagbér 2016-ban leelőzte Portugália és Görögország hasonló adatát. Az EU adatai szerint az egy főre eső GDP PPP-ben 2021-ben nagyobb lett, mint Portugáliáé. Az elmúlt időszakban egy kevés vendégmunkás érkezett Lengyelországba Portugáliából, Spanyolországból és Olaszországból.

Ami a régiós összehasonlítást illet, Lengyelország megelőzi Csehországot, Észtországot, Magyarországot és Szlovákiát az OECD rangsorában. Ugyanakkor messze lemarad Litvánia és Szlovénia mögött, amelyek megelőzték Spanyolországot és Olaszországot.