Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges vezetője egy lapinterjúban kifejtette, hogy jól érzi magát jelenlegi szerepkörében. Ha pártja megnyeri az októberi parlamenti választásokat, a PiS elnöke akar maradni, nem akarja átvenni a miniszterelnöki tisztséget - adta hírül a gazeta.pl. Kaczynski idén lett 70. éves.

A jelenlegi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki szerint Kaczynski lenne a legjobb kormányfő, ám a pártelnök kijelentette, hogy azt akarja, hogy Morawiecki folytassa pályafutását ezen a poszton, mert szerinte kivételesen tehetséges, gigantikus a munkabírása, a nemzetközi és a hazai politikai arénában is jól teljesít.

A képességeire szüksége is lesz, ha miniszterelnök marad és teljesítenie kell a PiS választási ígéreteit. A párt lublini konvencióján 13. és 14. havi nyugdíjat és 4000 zlotys (290 ezer forint) minimálbért ígértek azzal, hogy az előbbieket minden évben kifizetik, az utóbbit pedig 2023-ig vezetik be. Az osztogatási ígéretek tükrében nem meglepő, hogy a lengyelek fele szerint a 2020-as költségvetés azért lehet nullszaldós, mert a kormány eltitkolja a hiányt.

Kaczynski egy lapinterjúban elárulta, hogy a választások után mindkét térdét meg fogják műteni egy év eltéréssel, így a két alkalommal rövid időre eltűnhet a nyilvánosság szeme elől. Ezzel megelőzheti, hogy spekulációk kezdődjenek az egészségi állapotáról.