Ha a lakosság csekély átoltottsága miatt a következő hetekben Szlovákiában is rohamosan elkezd terjedni az omikron koronavírus-változat a járvány újabb hullámát robbantva ki, annak katasztrofális következményei lesznek az államkasszára - mondta Igor Matovic, Szlovákia pénzügyminisztere a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

A miniszter attól tart, hogy a járvány újabb hulláma miatt januárban vagy februárban újabb szigorú országos lezárásra lesz szükség.

Emiatt az államkasszában a vártnál kisebb bevételekre és nagyobb kiadásokra lehet számítani. A 2022-re elfogadott költségvetéshez képest a különbség elérheti a kétmilliárd eurót. A költségvetésben ugyanakkor a járványügyi helyzettel kapcsolatban csupán 717 millió eurós vésztartalékkal számoltak, ami nem lesz elég.

Matovic szerint épp ezért a kormánynak össze kellene szednie minden bátorságát, és olyan szigorú döntéseket kell hoznia, amelyekkel enyhíthetik az egészségügyi ellátó rendszerre és a gazdaság egészére nehezedő nyomást. „Nem zárhatjuk ki azt sem, hogy a legveszélyeztetettebbnek számító idősebb korosztályok számára kijárási tilalmat vezetünk be” – mondta a pénzügyminiszter.

Míg jövőre, a már említett 717 millió eurós járványügyi vésztartalékkal számol a kormány, idén ugyanez még elérte a 3,74 milliárd eurót. Az államkassza őrének számító Költségvetési Tanács (RRZ) becslése szerint azonban az államháztartás hiánya idén eléri a GDP hét százalékát, miközben az elfogadott költségvetés szerint jövőre ezt 4,9 százalékra szeretnék lefaragni.