A kocsmák és a vendéglők látogatóinak száma jelentősen csökkent Csehországban az követően, hogy november elejétől a betérőknek kötelező covidellenőrzésen kell átesniük, ha le akarna gurítani egy italt a torkukon vagy harapnának valamit - derül ki a Radio Praha cikkéből. Ez ráadásul nem a cégek szubjektív benyomása, hanem a Storyous rendszer kalkulációja. Ez a vendéglátó vállalkozások forgalmának online elszámolási rendszere.

A Storyous azt találta, hogy egyetlen hét alatt 20 százalékkal esett az árbevétel pusztán azért, mert sokan nem akarják teljesíteni a szigorúbb regisztrációs követelményt. A szabály szerint ha valaki be akar térni egy cseh vendéglátóhelyre, akkor igazolnia kell, hogy megkapta a szükséges oltásokat vagy egy friss negatív koronavírustesztet kell felmutatnia.

A kocsmák és a vendéglők tulajdonosai attól tartanak, hogy ez a helyzet a minimálisra redukálja a vendégeik költését. Ezt alátámasztani látszanak a Storyous adatai, amelyekből kiderül, hogy van olyan hely, amelynek a fogalma 40 százalékkal marad el az októberitől. Novemberben ugyan megszokott, hogy csökken a vendéglátás forgalma, de a mostani számok kétszer nagyobbak, mint a 2019-es adatok. Ráadásul a turisták által kedvelt országrészekben, például Karlovy Vary régiójában a legrosszabb a helyzet.