Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A steril orvosi eszközök és műtéti szettek gyártására szakosodott Dispomedicor tavaly tavasszal az első körben kiválasztottak között került be a stratégiai fontosságú vállalatok közé. A debreceni cég, amely korábban az ország legnagyobb injekcióstű- és fecskendőgyártója volt, valamint saját fejlesztésű steril maszkok előállításával is foglalkozott, tavaly még csődvédelem alatt állt, mára azonban teljesen leállt - írja a 24. hu a cég csődje kapcsán.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Dispomedicoron nem segített, hogy a kormány a koronavírus első hulláma alatt óriási összegű támogatási programot jelentett be. Az indoklás szerint a pénzt arra szánták, hogy önellátóvá tegyék az országot a járványügyi védekezéshez szükséges felszerelések és egészségügyi eszközök gyártásában. A több mint 50 milliárd forintos állami program azonban nem mentette meg a vállalatot, amely felszámolási eljárás alá került.

A stratégiai jelentőségű cégek felszámolását intéző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) emberei tavaly nyár végén vették át az irányítást: mint megírtuk, azonnal leállították a termelést, és elbocsátották a dolgozókat. Most pedig, az NRN bő 600 millió forintért hirdeti eladásra a Dispomedicor üzemeit, benne a gépekkel és a berendezésekkel.

A HVG korábban megpendítette, hogy a cég stratégiai kiemelése és az állami felszámolás végén azt látjuk majd, hogy az eszközök új tulajdonos kezébe kerülnek, várhatóan jutányos áron, ami egyébként nem ritka forgatókönyv a felszámolási piacon. Végeredmény a konkrét ügyben április végén lehet. Egyelőre annyi látszik, hogy a felszámoló a hajdúböszörményi üzemére és berendezéseire 360 millió forintos becsült árat, és 600 millió forint minimálárat adott meg, az Egyeken található ingatlanoknál és berendezéseknél 20 milliónál is kisebb összeg szerepel.