Egyetlen országnak sem sikerült a járvány harmadik hullámának megtörése után lazításokat bevezetnie anélkül, hogy előtte kemény intézkedéseket hozott volna, mint az éjszakai kijárási tilalmak – mondta a kancellár heti videóüzenetében. Szavai szerint Németország sem kerülheti el ezeket az intézkedéseket - írta az atv.hu az MTI nyomán.

Csakis a héten elfogadott korlátozásokkal lehetséges belátható időn belül apasztani a fertőzöttek számát. Eközben a pandémia leküzdésében kulcsszerepet játszó oltási kampány kezd lendületbe jönni.

Németországban eddig a lakosság 7 százalékát immunizálták teljes körűen. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerint a lakosság 22,8 százaléka kapta meg eddig valamelyik vakcina legalább első adagját.

Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter szerint a teljesen beoltott emberek esetében bizonyos korlátozásokat feloldhatnak.

Ha megállapítást nyer, hogy az oltás nemcsak a betegség kialakulása, de a vírus terjedése ellen is véd, úgy azt figyelembe kell venni az intézkedések meghozatalánál – mondta Lambrecht a Handelsblattnak nyilatkozva. Hétfőn vitathatják meg az erre vonatkozó felvetéseket.