A járvány utáni kilábalás lépéseit nem a nők vállára állva kellene megtenni! - szólított fel az USA Hawaii államának három megyéje, amelyek feminista gazdasági kilábalási programot alkottak, elsőként az Egyesült Államokban és egyben a világon. Ez a kezdeményezés azt ígéri, hogy a kormányok talán nem feledkeznek meg a pandémia egyik legfontosabb jellegzetességéről, nevezetesen, hogy sokkal keményebben elbánt a nőkkel, mint a mi férfiakkal - írja Sanda Ojiambo, az ENSZ Global Compact programjának igazgatója a Financial Timesban megjelent cikkében. Ez a program üzleti vállalkozásokat igyekszik bátorítani és segíteni a fenntartható és szociálisan felelős vállalati politika folytatásában.

A koronavírus számos vonatkozásban bizonyult "nőgyűlölőnek". A statisztikai adatok szerint a nők 1,8-szor valószínűbben veszítették el munkahelyüket vagy más megélhetésüket a járvány nyomán kibontakozott gazdasági válságban, mint a férfiak. Fizetés nélkül végzett munkájuk, benne a gyermeknevelés, illetve a gondoskodás idős családtagjaikról drámain megnőtt a lezárások alatt. Eközben családon belüli erőszakról érkező hírek is megszaporodtak. Ráadásul a nők sokkal kitettebbek a fertőzésnek, mivel a világon az egészségügyben dolgozók 70 százaléka nő, és többségben vannak a tanárok, az áruházi és bolti eladók vagy a takarítók között.

Afrikai országok

Vannak olyan országok, amelyek kifejezetten a nemi különbségekhez igazodó támogatásokat adtak a válság alatt. Például Nyugat-Afrikában számos kormány elengedte a közüzemi befizetéseket a válság első hónapjaiban, amikor a szigorú lezárások miatt a családok, főként a dolgozó anyák nem tudtak munkába járni. Kanadában a múlt hónapban 100 millió kanadai dolláros (24,4 milliárd forint, egy Nemzeti Színház ára) alapot hoztak létre Feminist Response and Recovery Fund néven. Ebből a családon belüli erőszak visszaszorítását, a nők foglalkoztatási biztonságának javítását és vezetői felkészítését szolgáló projekteket finanszíroznak. Argentína GDP-je 3,4 százalékát akarja a nemi egyenlőtlenség visszaszorítására fordítani.

Hawaii három megyéjében az említett nőbarát programban egyebek mellett állampolgári alapjövedelem bevezetését, ingyenes általános gyermekgondozást, az idősek hosszú távú gondozását és korrekt bérek bevezetését tervezik. Az állam a szövetségi támogatások elosztásánál előnyben fogja részesíteni a gyermekvédelmet, az oktatást és az egészségügyi intézmények korszerűsítését.

Pozitív diszkrimináció

Már a pandémia előtt világos volt, hogy a nemi különbségek leküzdése enyhén szólva lassan halad. A Világgazdasági Fórum 2020-as Gender Gap Report jelentése például arra a következtetésre jutott, hogy az eddigi tempót tartva 257 évre lesz szükség a nemi egyenlőtlenség kivívásához. Az igazi gond járvány nyomán az, hogy még tovább nőnek a nők és a férfiak esélyei közti különbségek.

Ráadásul ezek egy része rejtett marad. Például a nők által vezetett üzleti vállalkozások általában kisebbek, mint a férfiak bizniszei, ezért nem tudnak indulni a kormányok beszerzési tenderein. Erre válaszul el kellene fogadni egy szabályt, miszerint a nők tulajdonában lévő cégeknek kellene kapniuk a kormányok válság utáni helyreállítási támogatásainak legalább 30 százalékát.