Április első hétvégéjétől mostanáig 70-ről 20 százalékra apadt a 2019-es bázisidőszakhoz mért elmaradás a nyári foglalásokban, ami óriási nyári belföldi keresletet és erős előretervezést jelez – mondta a Világgazdaságnak Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója. Az előfoglalások száma idén márciusban nem esett vissza olyan mértékben, mint tavaly.

Időarányosan 30 százalékkal több nyári szállásfoglalás volt bent márciusban, mint tavaly, ami 70 százalékkal volt kevesebb, mint két éve. Az elmúlt két-három napban már több foglalás érkezik be a nyári időszakra, mint 2019-ben.

Újdonság, hogy az egy éjszakára szóló szállásdíj, azaz vásárlói kosár értéke 11 százalékkal nőtt, vagyis megjelent egy fizetőképesebb réteg, amely belföldi nyaralást is tervez az idén. Tágabbra nyílt az amúgy is széles árolló, a szállásuk színvonalát javítva magasabb szálláshely-kategóriába lépők jellemzően 20 százalékkal drágábban adják ki szobáikat egy éjszakára. Úgy tűnik, most a szállásadók akarnak a last minute foglalásokkal jól járni. A szállások nagy többsége még előleg és lemondási díj nélkül foglalható, a keresők többsége egyébként is ezzel a szűrővel válogat.