A körúton járva több olyan fodrászüzletet is láttunk, ahol a viszonylag kis helyiségben az ott sürgölődő fodrásszal együtt négy-öt vagy még több ember tartózkodott egy légtérben - írják a Népszava sajtómunkásai nyitási riportjukban. Igaz, a legtöbben szájmaszkot viseltek, ám a vendégek és a kuncsaftok igencsak sűrűn kerültek egymás közvetlen közelébe.

Egy éppen üres fodrászat előtt cigiző fiatal fodrász elmondta: ha régi visszajáró kuncsaft érkezik, aki ráadásul védettségi igazolást is mutat, ott a fodrász sem igazán forszírozza, hogy rajta legyen a maszk munka közben. Ahogy szerinte az sem működne, hogy a vendégeket a várakozási időre kitessékeli a helyiségből az utcára.

A kormány csak a kiskereskedelemben szabályozta, hogy egyszerre hányan lehetnek az üzletben: 10 négyzetméterenként egy vásárló. - A kosár a legjobb vevőszámláló – mondta az egyik Mester utcai szupermarket biztonsági őre. Minden vevőnek kötelező kosarat vinni magával és pont annyi kosár van, ahány vevő a boltban beléphet.

- Hányan vannak bent? – érdeklődött egy középkorú asszony az egyik kaposvári vegyesbolt előtt, mire az előtérben álló alkalmazott kinyitotta neki az ajtót: - Tessék nyugodtan bemenni, még simán a létszám alatt vagyunk. - A délután már érdekesebb lesz – jegyezte meg Gábor, a vegyesbolt vezetője –, főleg négy és hat óra között. Szép kis sor lesz az utcán… De még mindig jobb, mint az eddigi állapot, mi ugyanis abból élünk, hogy hosszan nyitva tartunk.

A pedikűrös és műkörmös Krisztina is tartott a nyitástól, de szintén nem vacillált: az ügyfélköre a zárás alatt folyamatosan érdeklődött nála időpontokért, s félt, hogy elveszíti a kuncsaftjait. - Egyszerre csak egyvalakit engedek be az üzletbe, utána fertőtlenítek, van időm, ugyanis sok állandó ügyfél lemondta az időpontját, mivel fél a fertőzéstől, de legalább dolgozhatok, ami egyet jelent a bevétellel.

Anita szerint viszont nem érdemes kockáztatni: a 27 éves kaposvári kozmetikus családi tanácsra nem nyitotta meg üzletét, s egyelőre nem is tervezi, hogy újra munkába áll. - A szüleim féltenek, s azt mondták, anyagilag támogatnak, míg lecseng a járvány, azaz májusig biztosan nem nyitok ki – mondta.