Predrag Kon járványügyi szakember kijelentette, hogy Szerbiában a koronavírus-járvány a végéhez közeledik, a szabadban pedig értelmetlen a szájmaszk viselése - vette át a szerb nyelvű helyi sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Kon arról beszélt, hogy a járvány már nem sokáig tart, de meg kell várni, hogy az újonnan teszteltek száma 0,5 százalék alá essen, akkor már el lehet mondani, hogy csak elvétve fordul elő a vírus Szerbiában.

A szakember azt is elmondta, hogy az idősotthonokat mindaddig nem nyitják meg a látogatók előtt, amíg a virus teljesen el nem tűnik. "Valószínűleg kisebb gócpontok még lesznek, az óvatosság nem árt, mert az erre érzékeny csoportokhoz még eljuthat a vírus, ezért nem nyitjuk még meg az idősotthonokat."

Szerinte szabadban nem szükséges a szájmaszk viselése, mert ha valaki két méter távolságban van a másiktól, az már biztonságos. A szabadban csak a 65 éven felülieknek és a krónikus betegeknek tanácsolja a maszk viselését, mindaddig, amíg a fertőzésveszély teljesen meg nem szűnik.