Sanghajban meghosszabbították a város egy részét teljesen elszigetelő lezárásokat további tíz nappal, miután nem sikerült megfékezni az omikron koronavírus-változat okozta fertőzések terjedését – írja a Guardian.

Kína keleti részének legnagyobb városában eredetileg április 1-jén akarták feloldani a négy nappal korábban bevezetett korlátozásokat, amelyekkel a meg akarták fékezni a járványt, ám hiába a zéró tolerancia (azaz a járvány legkisebb megerősödése esetére válaszul adott azonnali szigorú lezárások), nem sikerült megfékezni a fertőzések terjedését.

A legszigorúbb szabályok a 26 millió lakosú város nyugati felében maradtak érvényben, így az ott élők többsége a legszigorúbb korlátozások között folytatja az életét. Ez azt jelenti, hogy minden egyes ember, aki olyan épületben lakik, ahol találtak koronavírus-fertőzöttet köteles otthon maradni tíz napig, a háztömb többi épületében élők pedig három napig. Az ezen túli szomszédságban élők elmehetnek ugyan bevásárolni, de csak bizonyos napokon és csak rövid időt tölthetnek otthonukon kívül. Eközben a hatóságok millió számra végzik a teszteléseket.

A városban április első napján több mint négyezer tünetmentes és közel 360 tünetekkel járó fertőzöttek találtak, ami nem sokkal kevesebb az egy nappal korábban regisztrált adatoknál. Ezt megelőzően egy idősgondozóban voltak halálesetek, amelyek sejtették, hogy a hatóságok meg fogják hosszabbítani a korlátozásokat. A szakértők egy része attól tart, hogy az omikron kifog a zéró tolerancián, ezért a neheze még hátra van a Sanghajban élőknek.

Súlyos következmények

Pedig az idei év eddig is rosszul alakult a járvány szempontjából Kínában, úgy terjed a vírus, ahogy a járvány 2020. téli-tavaszi első hulláma óta nem tapasztalták. Ezzel függ össze, hogy a vállalatok tevékenysége szintén két éve nem látott módon lassul, ami rátesz egy lapáttal azokra a szállítási, értékesítési gondokra, amiket az orosz-ukrán háború okoz. A Caixin/Markit feldolgozóipari beszerzőimenedzser-index, amelyet a gazdasági növekedés egyik előrejelzőjének tartanak a februári 50,4 pontról 48,1 pontra csökkent – az 50-es szint választja el a bővülést a zsugorodástól. Ez ismét csak a 2020. februári helyzetre emlékeztet.

A Morgan Stanley bankház rontotta Kínára vonatkozó előrejelzéseit, a Citigroup arra figyelmeztetett, hogy a második negyedév rosszul alakulhat. Trinh Nguyen, a francia Natixis befektetési bank hongkongi elemzője szerint jelenleg a kínai gazdaságra a kormány zéró toleranciát követő járványkezelése jelenti a legnagyobb veszélyt. Szerinte a neheze még hátra van, az április gazdasági teljesítmény Sanghajban rosszul alakulhat, s ennek tovagyűrűző hatásai az egész világon érezhetők lesznek.

A BMW a járványügyi lezárások miatt kénytelen volt leállítani a termelést a Kína északkeleti részén lévő Senjangban lévő üzemében, miközben öröm az ürömben, hogy az olaj világpiaci ára csökkent, miután a bezárt emberek és gyengülő gazdaság miatt Kína kevesebb fekete aranyat fogyaszt, mint máskor. Csont nélküli jó hír, hogy az észak-koreai határ mentén lévő iparvidék központjában, Csilinben feloldották a március elején életbe léptetett kijárási tilalmat.