Hosszú idő óta ez az első pozitív hitelminősítői lépés az euróövezet valamely tagországa esetében. A Fitch szerda este Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette Belgium hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának magasan elsőrendű, "AA" szintű besorolását, a kereskedelmi adósokra megállapított "AAA" osztályzati plafont és a rövid lejáratú külső kötelezettségek "F1 plusz" osztályzatát.

A lépésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy a belga kormánynak tavaly a hazai össztermék (GDP) 1 százaléka körüli mértékben sikerült csökkentenie az államháztartási hiányt - a Fitch saját becslése szerint 2,9 százalékra -, annak ellenére, hogy 2012 egészében valószínűleg recesszióban volt a belga gazdaság.

A Fitch várakozása szerint a belga GDP tavaly reálértéken 0,4 százalékkal csökkent. A hitelminősítő azzal is számol, hogy a belga államadósság-ráta 2012-2013-ban tetőzhet, "töredéknyivel" a GDP-érték 100 százaléka alatt.

A Fitch Ratings londoni elemzői közölték, hogy jelenlegi alapeseti előrejelzésük szerint Belgium GDP-arányos államadósság-rátája 2021-ig 79 százalékra csökken.