Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Sentix csaknem ezer összetett befektető megkérdezése alapján számított bizalmi mutatója 5,3 pontra emelkedett a júniusi 3,5 pontról, így megtört a hangulatromlás trendje. Elemzők folytatódó csökkenésre, 1,2 pontra számítottak.

A mutató az év első negyedében folyamatosan emelkedett, februárban már jóval a gazdasági válság előtti szint felett, három és fél éves csúcsot jelentő 16,7 ponton volt. A japánban történt márciusi hármas katasztrófa, az észak-afrikai, közel-keleti válság és a kőolaj drágulása azonban megviselte a befektetőket, majd a gazdaságiból politikai válsággá terebélyesedett görögorszái krízis még tovább rontotta a hangulatot, a Sentix mutatója így április óta fokozatosan csökkent, három hónap alatt 13,6 pontot veszített értékéből.

A július első napjaiban végzett felmérés alapján a befektetők biztató jelként értékelik, hogy Görögországban sikerült elfogadtatni az újabb megszorító csomagot, és megkönnyebbüléssel fogadták, hogy a nyersanyagárak - mindenekelőtt a kőolaj ára - csökkenni kezdett.

A német Sentix 2001 óta készíti az úgynevezett korai indikátorként - a várható folyamatokat előre jelző mutatóként - működő indexeket. Az euróövezeti befektetői hangulat júliusi alakulására vonatkozó mutatót összesen 922 pénzpiaci elemző és intézményi befektető megkérdezése alapján állították össze.