Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet németországi gazdasági hangulatindexe 11,2 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 4,3 pontról. Elemzők 8,0 pontot jeleztek előre áprilisra. Az aktuális németországi helyzet megítélését számszerűsítő mutató azonban 3,0 ponttal csökkent az előző havihoz képest 47,7 pontra. Elemzők némi javulást, 51,0 pontot vártak áprilisra a márciusi 50,7 pont után.

"A Kínából az utóbbi időkben érkező meglepően jó hírek nagyban hozzájárultak a vélemény javulásához a pénzügyi elemzők körében" - kommentálta a tanulmány megállapításait Sascha Steffen professzor, a ZEW nemzetközi pénzügyi elemzések osztályának az igazgatója. Rámutatott azonban, hogy a változatlanul lassuló növekedési ütem Kínában és más feltörekvő térségekben továbbra is rontja a német exportágazatok kilátásait. Fokozódnak az aggályok emellett Nagy-Britannia uniós távozásának esetleges negatív következményei miatt is.

Az euróövezetre vonatkozóan a ZEW gazdsági hangulatindexe áprilisban 21,5 pontra emelkedett a márciusi 10,6 pontról. Elemzők 13,9 pontot vártak áprilisra az euróövezetben. A felmérésbe bevont szakértők körében az euróövezet aktuális helyzetének megítélését számszerűsítő mutató áprilisban az előző haviról 0,3 ponttal mínusz 12,1 pontra csökkent.