Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mutató 2014 első negyedévében 119,9 pontra emelkedett a 2013 utolsó negyedévi 114,7 pontról - közölte az intézet csütörtökön. 2013 végén két év után emelkedett az index ismét a hosszú távú - 15 éves - átlag fölé.

A felmérésbe bevont csaknem 300 gazdasági szakértőtől Németország kapta a legjobb értékelést. E szerint tovább javult a német gazdaság egyébként is nagyon pozitív helyzete. Szintén pozitívnak ítélték az osztrák gazdaság helyzetét. A szakértők szerint általánosságban kielégítő a helyzet Észtországban és az euróövezet legújabb tagállamában, Lettországban.

Kissé javult a holland, a belga és az ír gazdaság, ugyanakkor változatlanul válságos a helyzet Görögországban, Cipruson, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában.

A szakértők szerint továbbra is kedvezőtlen a gazdasági helyzet Finnországban és Franciaországban.

A következő hat hónapra vonatkozó várakozások változatlanul csaknem hároméves csúcson vannak, és az egész euróövezetben pozitívak, egyedül Cipruson számítanak romlásra. Franciaországot illetően is pozitívak a kilátások, de kevésbé, mint 2013 utolsó negyedévében.

A szakértők a tavalyi 1,7 százalék után idén 1,5 százalékos inflációt várnak az euróövezetben, és úgy gondolják, a közös európai pénz kissé túlértékelt az amerikai dollárral és a japán jennel szemben, ezért arra számítanak, hogy valamelyest gyengülni fog a dollárral szemben a következő hat hónapban.