A szerdán közölt adatok szerint a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző üzletihangulat-index 5,2 pontra emelkedett a szeptemberi 2,7 pontról. Tavaly októberben 18,3 ponton állt az index értéke.

Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző mutató is javult, 9,9 ponttal 17,9 pontra ugrott. Egy éve még mínusz 5,3 ponton állt ez az érték.

A mutató 0 pont feletti értéke a gazdasági kilátások javulását, 0 pont alatti értéke pedig romlását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb érték arra utal, hogy a felmérésben megkérdezett svájci pénzügyi elemzők véleménye kedvezőtlenebbé vált.

A svájci üzletihangulat-index értéke erős kilengéseket mutatott azóta, hogy a svájci nemzeti bank tavaly januárban váratlanul eltörölte a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. Az index értéke mínusz 73 ponton tavaly februárban érte el mélypontját, a maximumát pedig a júniusi 19,4 ponton, amelynél nagyobb értéket utoljára 2014 februárjában mértek, akkor 28,7 ponton állt a mutató.

A Crédit Suisse által októberben megkérdezett elemzők túlnyomó többsége arra számít, hogy a svájci gazdaság helyzete nem változik a következő fél év során. Optimistábbak viszont az euróövezet és az Egyesült Államok kilátásait illetően.

Az inflációt illetően 2011 májusa óta először az elemzőknek már több mint fele számít arra, hogy növekedni fognak az árak Svájcban. Rendkívül pesszimisták viszont a zürichi tőzsde kilátásaival kapcsolatban: az elemzők mindössze 37 százaléka gondolja azt, hogy a következő hat hónap alatt emelkedni fog az irányadó tőzsdeindex (SMI) értéke. A felmérés 2006-ban indult története során soha nem voltak ilyen kevesen, akik rossz teljesítményt vártak a tőzsdétől.

A svájci felmérés eredményei nem okoztak meglepetést, mivel a ZEW kedden közzétett felmérése már azt mutatta, hogy a vártnál jóval erősebben javult az üzleti hangulat Németországban és az euróövezetben is októberben.