A jegybank monetáris tanácsa megszavazta, hogy az irányadó alapkamatot a 2008 december óta változatlan szinten, 0,1 százalékon hagyják - tudatta a MarketWatch. Masaaki Shirakawa jegybankelnök közölte, nem tulajdonít nagy jelentőséget az Európában kibontakozó pénzügyi válságnak, mivel annak korlátozott hatása lehet Japánra nézve.

Emellett bemutatták azt a tervezetet, amely alapján az új támogatási program lehetővé teszi, hogy a bankok az alapkamat szintjével megegyező 0,1 százalékon férjenek hozzá hitelekhez. A hitelintézeteknek, amelyek erre igényt tartanak, be kell nyújtani egy részletes tervet, hogy miként fogják végrehajtani a hitelezést és a befektetéseket annak érdekében, hogy megerősítsék a gazdasági növekedés alapjait - közölte a Bank of Japán.

Az elemzők szerint azonban az új hitel nem oldja meg a bankok alapvető aggályait, hogy kockázattal kell számolniuk a vissza nem fizetett hitelek miatt.

Japánban a jegybank november óta először számol be javuló kilátásokról, arra hivatkozva, hogy az export segíti a feltörekvő piacokat, emellett a cégek eszközberuházásai is nőnek a fogyasztással párhuzamosan, bár az állami beruházások mértéke csökken. A gazdasági kilátások fejlődéséről azután beszéltek, hogy a nyilvánosságra hozott adatok szerint Japán GDP-ja jobban nőtt az első negyedévben az Amerikáénál és az Európai Uniónál is.

A jegybank ugyanakkor arra figyelmezet, hogy az országnak számolnia kell a defláció leküzdésének "kritikus kihívásával", amely nehéz feladat lesz, mivel a globális gazdaságban éppen ellentétes a forgatókönyv és inkább az infláció a jellemző.