Alexandria Ocasio-Cortez (képünkön) amerikai parlamenti képviselő és Elizabeth Warren szenátor, az amerikai Demokrata Párt két ismert baloldali politikusa is szarkasztikusan bírálta Jeff Bezos milliárdos üzletembert, aki – úgy tűnik - elkövette azt a hibát, hogy előbb beszélt, és csak utána gondolkodott – derül ki a Business Insider cikkeiből. Miután visszatért az űrugrásáról, Bezos cowboy kalappal a fején köszönetet mondott cége, az Amazon minden alkalmazottjának és vevőjének, mondván: az ő munkájuk és pénzük tette lehetővé, hogy űrturistaként megjárja a világűr peremét.

Ocasio-Cortez erre a Twitteren azt írta Bezosnak, hogy igen, az Amazon dolgozói fizették az kiruccanást azzal, hogy alacsony bért kapnak, nem szervezkedhetnek szakszervezetekben, őrült és antihumánus munkakörülmények között dolgoznak és a szállítóautók vezetői nem kaptak egészségügyi biztosítást a járvány idejére. Az Amazon vásárlóinak pedig meg kell fizetniük, hogy a cég visszaélve nagyságából fakadó piaci fölényével háttérbe szorítja a kisvállalkozásokat.

Az Amazon egyik Indiana államban lévő raktárának alkalmazottja, aki neve elhallgatását kérte, mert fél a megtorlástól azért, hogy meg merészelt szólalni, azt mondta a Business Insider sajtómunkásának, hogy kollégái nem is tudták, hogy Bezost kilőtték a világűrbe július 20-án. Nekik olyan nap volt ez, mint bármelyik másik. Úgy véli, hogy valóban a dolgozók kemény munkájának köszönheti, hogy megtömi a zsebét, meg annak, hogy az alkalmazottak – szemben vele - nem számíthatnak tőzsdei bónuszokra, ha részben az ő hozzájárulásuknak köszönhetően jól hasít a vállalat.

Mindenki beszállt

Warren szintén a Twitteren osztotta Bezost. Szerinte a milliárdos üzletember megfeledkezik arról, hogy minden keményen dolgozó amerikai hozzájárult az utazásához azzal, hogy helyette és a hozzá hasonló dúsgazdagok helyett fizetik azokat az adókat, amelyek működésben tartják az országot. A szenátor nem először találta meg Bezost. Az üzletember szerinte röhög az amerikai kisembereken, akik - szemben vele - fizetnek adót.

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren.
Kép: AFP

Warren a ProPublica független sajtóorgánum jelentésére utalt, amelyből kiderült, hogy a leggazdagabb amerikaiak nem igazán fizetnek jövedelemadót. Bezos maga az elmúlt két évben nem fizetett szja-t, sőt 2011-ben még kapott is 4000 dollár adóhitelt, ami azoknak járt, akik családi jövedelme nem érte el az évi 100 ezer dollárt. Azok a módszerek, amelyek segítségével a mágnások elkerülik az adózást legálisak, így a politikusok a jelentés után elkezdtek vitatkozni azon, hogyan kéne megváltoztatni az adószabályozást. Warren régi javaslata, hogy a nettó 50 millió dollár vagyonnal rendelkezőkre vessenek ki vagyonadót, más kérdés, hogy az ilyen típusú adók pontos szabályozása és behajtása nem szokott működni.