A legfrissebb prognózisok már hét százalékot meghaladó inflációval számolnak - írja a Maszol. Ez nagyon is valószínű forgatókönyv, tekintettel arra, hogy augusztus végén már 5,3 százalékon állt a mutató.

„Átértékeltük az adatainkat, látván, hogy mi történik az energia piacán és a gazdaságban, az új prognózisunk 7,3 százalék 2020 decemberéhez képest” – jelentette be Ionut Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Ez lényegesen meghaladja a Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi, 5,5 százalékos előrejelzését. Ugyanakkor várhatóan a BNR is felfelé fogja módosítani az éves inflációs előrejelzését. Így 2021 végén az átlagos romániai munkavállaló pénze kevesebbet fog érni, mint egy évvel korábban, mivel a keresetek várhatóan csak 3-5 százalékkal emelkednek.

Ezzel párhuzamosan a román-amerikai kereskedelmi kamara legutóbbi felmérése szerint az hazai üzleti körök hangulata immár szinte ugyanazon az alacsony szinten van, mint 2020 tavaszán, vagyis egyre inkább eluralkodik a pesszimizmus. Az üzletemberek a negyedik járványhullám és az energiaárak robbanásszerű emelkedése miatt aggódnak. Véleményük szerint a járványhelyzet romlása főleg a szolgáltatásokat fogja érzékenyen érinteni.