A NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt Stoltenberg emlékeztetett arra, a szövetség október 6-án 18-ról 10 főre csökkentette Oroszország NATO-képviseletének létszámát, az érintettek ugyanis "ellenséges tevékenységet" folytattak.

"Sajnáljuk Oroszország döntését. Nem segíti elő a párbeszédet és a kölcsönös megértést. A NATO politikája azonban következetes marad, ami azt jelenti, hogy nyitott a párbeszédre" - fogalmazott.

A főtitkár a párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta különösen olyan időkben, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedtek. A NATO várja, hogy Moszkva válaszoljon a felhívására.

Azzal a szerdai bejelentéssel összefüggésben, hogy Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, Stoltenberg kiemelte: az orosz ellenzéki politikus és aktivista kitüntetése erős jelzést küld Moszkvának arról, hogy az orosz nép demokráciát akar. "Oroszország a korábbinál elnyomóbb hatalommá vált bel- és külföldön egyaránt. Tovább növelte rakétaarzenálját, és ballisztikus rendszereket fejleszt, amelyek valós veszélyt jelentenek az euroatlanti biztonságra. A szövetség aggodalmát fejezi ki Oroszország felé az elmúlt években kifejtetett rosszindulatú tevékenységei miatt" - mondta.

Afganisztánnal kapcsolatban Stoltenberg azt mondta, a NATO mélyreható értékelést végez a misszió működésének eredményeiről, valamint a kivonulás tanulságairól. Hangsúlyozta: továbbra is összefogásra van szükség a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem sikeréhez, és ahhoz, hogy az ország ne válhasson ismételten a terroristák menedékévé másutt tervezett merényleket előkészítéséhez. Ennek érdekében a miniszteri találkozó keretein belül a szövetség megtartja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolására irányuló globális koalíció ülését is - mondta, és hozzátette: a tálibok felelősek a terrorizmus elleni kötelezettségvállalásuk betartásáért és Afganisztán biztonságának szavatolásáért.