Az amerikai tőzsdéken kialakult részvényárfolyamok olyan pénzügyi buborékot mutatnak, amely nagyobbra fújódott, mint ami az 1929-es nagy krachot megelőzte – idézte a CNBC nyomán Business Insider Jeremy Grantham elismert pénzügyi befektetőt és szakértőt. A buborék emlékeztet az ezredforduló évét megelőzően az internetgazdaságban kialakult pénzügyi anomáliára, ami aztán látványos összeomlást hozott a tőzsdéken.

Grantham úgy véli, hogy az S&P-500 tőzsdeindex tíz százalékot fog veszíteni az értékéből, amikor a befektetési lufi kipukkad, és erre már nem kell sokat várni. Szerinte a következő hónapokban várható a krach. Az úgynevezett special purpose acquisiton vehicles (SPACs, olyan vállalatok, amelyek nem végeznek tevékenységet, azért viszik tőzsdére őket, hogy tőkét gyűjtsenek egy későbbi cégfelvásárláshoz) és a kriptovaluták piaca mutatja a legjobban, hogy a pénzpiacok túlságosan magabiztosak, ami biztos jele, hogy jön az összeomlás.

A szakértő szerint nehezíti a pontos jóslást, hogy a tőkepiacok úgy működnek mostanában, mintha vámpírok lennének, akik mindent túlélnek. Emelkednek a kamatok, a befektetők csak vállat rántanak, a Fed elkezdi csökkenteni monetáris enyhítését, erre is csak egy vállrándítás a válasz. Az S&P-500 idén eddig 16 százalékkal erősödött, járvány pusztította 2020-as évhez képest pedig 30 százalékkal van magasabban.

Grantham arról ismert, hogy jó érzékkel mutat rá az árfolyam-buborékok kialakulására. Ugyanakkor egyes kollégái szerint túlságosan pesszimistán látja a mostani helyzetet, ami mögött elsősorban a jegybankok laza monetáris politikája áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!