Jerome Powell már 2018. február 5. óta a Federal Reserve System, az amerikai jegybank elnöke, még Donald Trump nevezte ki a posztra. Mivel megbízatása négy évre szól, valamint időközben a Demokrata Párt adja az elnökö Joe Biden személyében, egyre aktuálisabb a kérdés, hogy vállalna-e egy újabb ciklust a Fed élén.

Csütörtökön erre rá is kérdeztek, amire csak egy kitérő választ adott. 

"Van még egy hatalmas kihívásom, amire nagyon összpontosítok, ami annyit tesz, hogy minden nap a lehető legjobban próbálom végezni a munkámat, hogy az összes amerikai embert megfelelően szolgáljam" - mondta Powell.

„Nem töltök időt azzal, hogy ezen gondolkodjak. Sok időt szánok arra, hogy azon gondolkodjak, hogyan végezzük a lehető legjobb munkát” - válaszolta a Reuters szerint, amely megemlíti, hogy épp akkor hagyhatja ott a posztot, amikor várhatóan szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy eddig rendkívül laza monetáris politikát folytatott. Ráadásul az már szinte biztosan az az időszak lesz, amikor a koronavírus-járvány okozta válság után felálló ágba kerül a gazdaság, aminek már az alacsony kamatszintek hátráltatója lehet.

Épp Powell jelentette be tegnap, hogy a Fed nem változtat az alacsony kamatszinten, hogy ezzel is támogassák az amerikai gazdaság növekedését, amely már ugyan ütemesen bővül, de még nem érzi stabilnak a trendet a központi bank. A dollár ennek hatására gyengüléssel kezdett, kéthetes mélypontra esett csütörtökön.