A döntés bejelentése hetek óta tartó spekulációkat követően történt, amelyek szerint Brainard kaphatja meg a jelölést – írja a CNBC. Jerome Powellt újrázását Joe Biden elnök úgy jelentette be, hogy hetekig tartó találgatások szerint a progresszívek nyomására Lael Brainard Fed-kormányzó kaphatja meg a helyet.

Brainard ehelyett a kormányzótanács alelnöke lesz; széles körben arra számítottak, hogy külön alelnöki posztot kap az ország bankrendszerének felügyelőjeként. Alelnökként Richard Clarida utódja lenne, akinek a megbízatása 2022. január 31-én jár le.

"Ahogy már korábban is mondtam, nem térhetünk vissza oda, ahol a világjárvány előtt voltunk, jobban kell felépítenünk a gazdaságunkat, és biztos vagyok benne, hogy Powell elnök és Brainard arra összpontosít, hogy az inflációt alacsonyan tartsa, az árakat stabilan tartsa, és teljes foglalkoztatottságot biztosítson, ami erősebbé teszi gazdaságunkat, mint valaha" - mondta Biden egy nyilatkozatban.

A döntés meghozatalakor Biden méltatta a Powell által vezetett Fed intézkedéseit a világjárvány első napjaiban tett "határozott" fellépéséért.

A Fed példátlan hitelprogramokat indított, miközben a kamatlábakat közel nullára csökkentette, és egy havi kötvényvásárlási programot indított, amely több mint 4 billió dollárral növelné a központi bank állampapír- és jelzálogfedezetű értékpapír-állományát.

"Powell elnök stabil vezetést biztosított egy példátlanul nehéz időszakban, beleértve a modern történelem legnagyobb gazdasági visszaesését és a Federal Reserve függetlensége elleni támadásokat" - áll a Fehér Ház közleményében. "Ez idő alatt Lael Brainard - országunk egyik vezető makroökonómusa - kulcsfontosságú vezető szerepet játszott a Federal Reserve-ben, Powell-lel együttműködve segítette országunk erőteljes gazdasági fellendülését"."

A bejelentés egybeesett a tőzsdei határidős ügyletek szerény fellendülésével, miközben az államkötvényhozamok mindenütt emelkedtek.

A piacok szorosan figyelik, hogy a Fed milyen ütemben fogja leépíteni meglévő eszközprogramját.

A tisztviselők már jelezték, hogy megkezdik a kötvényvásárlások visszafogását, havi mintegy 15 milliárd dolláros csökkentéssel, aminek következtében a program valószínűleg 2022 késő tavaszán vagy kora nyarán ér véget.