Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy a 28 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta 2008 decembere óta legalacsonyabb szintre, 7,8 százalékra süllyedt a márciusi 7,9 százalékról és a tavaly áprilisi 8,7 százalékról - írja az MTI.

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta 9,3 százalék volt áprilisban, 2009 márciusa óta a legalacsonyabb az idei márciusi 9,4 százalék és a tavaly áprilisi 10,2 százalék után.

A munkanélküliek száma 19,121 millió volt az Európai Unióban és ezen belül 15,040 millió az euróövezetben áprilisban.

Az Európai Unióban a munkanélküliek száma márciushoz képest 253 ezerrel, az euróövezetben pedig 233 ezerrel csökkent, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig a munkanélküliek száma 2,225 millióval esett az EU-ban és ezen belül 1,529 millióval az eurózónában.

Áprilisban a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 3,2 százalékot Csehországban regisztrálták, majd Németország (3,9 százalék) és Málta (4,1 százalék) következett. A legmagasabb Görögországban volt, 23,2 százalékos (még februári adat), illetve Spanyolországban 17,8 százalékos.

Az Eurostat adatai nem véglegesek, mert több ország, köztük Magyarország számai még hiányoznak.

Az Eurostat összehasonlításul közölte az amerikai adatot is: eszerint az Egyesült Államokban áprilisban 4,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ami csökkenés a márciusi 4,5 százalékhoz és a tavaly áprilisi 5 százalékhoz képest.

Csökkent az infláció az euróövezetben

Az előzetes adatok szerint csökkent az infláció üteme májusban az euróövezetben - jelentette szerdán az Eurostat. A fogyasztói árak májusban éves összevetésben 1,4 százalékkal emelkedtek az áprilisi 1,9 százalékkal szemben. Az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció az áprilisi 1,2 százalékról 0,9 százalékra ment vissza. Tavaly májusban még 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az eurózóna 19 tagállamában - írta az MTI.