Az HSBC pénzintézet és a Markit Economics piackutató intézet kínai feldolgozóiparra mért beszerzésimenedzser-indexe (bmi) 49,2 pontra emelkedett májusban az áprilisi 48,9 pontról. Elemzők a tényadattal megegyező 49,2 pontra számítottak.

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi, azaz a kínai feldolgozóipar kibocsátása májusban - már a harmadik egymást követő hónapban - csökkent, bár az előző hónaphoz képest kisebb ütemben.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor teljesítménye esett vissza májusban. A nem feldolgozóipari ágazatoknak a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számolt beszerzésimenedzser-indexe 53,2 pontra csökkent az áprilisi 53,4 pontról. A feldolgozóipart illetően a CFLP által számított BMI értéke 50,2 pontra emelkedett az áprilisi 50,1 pontról. Az HSBC és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés, hogy az előbbi inkább a kis- és középvállalatok, utóbbi a nagyvállalatok teljesítményét méri.

A kínai gazdaság növekedése az idei első negyedévben éves összehasonlításban 7 százalékra csökkent a nyomott ingatlanpiac, valamint az export, a beruházások és a fogyasztás csökkenése miatt. Aggasztó eshetőség, hogy a hitelezés könnyítésének köszönhetően felszabaduló tőke a részvénypiacra áramlik, ami felfelé hajtja az árfolyamokat, ez pedig elvonja a pénzt a reálgazdaságból. Elemzők arra számítanak, hogy a gyengülő növekedés támogatásának érdekében a kínai jegybank ismét csökkenti a kamatokat és a kereskedelmi bankok kötelező tartalékolási rátáját.