Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt, hétéves csúcsra emelkedett az új építésű lakások eladása az Egyesült Államokban májusban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden ismertetett adatai szerint az újlakás-eladások száma havi bázison szezonális kiigazítással 2,2 százalékkal bővült. Az eladások májusi ütemével számolva a teljes évben 546 ezer lakásértékesítés lenne, 2008 februárja óta a legtöbb. Ez több, mint az áprilisi, 517 ezerről 534 ezerre módosított évesített eladási adat.

Elemzők kevésbé növekvő, 525 ezres eladást vártak a múlt hónapra.

Májusban éves szinten 19,5 százalék volt az eladásnövekedés. A múlt hónapban az új lakások átlagára 282 800 dollár volt, 1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A májusi eladási ütem mellett 4,5 hónap kellene az összes eladó lakás értékesítéséhez, ami kevesebb az áprilisi 4,6 hónapnál.

Az új építésű lakásokból 2005 júliusában adták el a legtöbbet, évesítve mintegy 1,4 milliót, ami 2011 februárjában 270 ezerre zuhant.

Rossz hír is jött: mérséklődött az amerikai feldolgozóipar aktivitása

Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban lassult az amerikai feldolgozóipar növekedése. A Markit piaci információszolgáltató cég kedden közzétett előzetes júniusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (PMI) 53,4 ponton állt a májusi 54 ponttal szemben. Ez 2013 októbere óta a legalacsonyabb érték, és elmarad az elemzők által várt 54,2 ponttól. Az 50 fölötti érték változatlanul az ágazat expanzióját jelzi.
Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint az index csökkenését a feldolgozóipar export-teljesítményének gyengülése magyarázza, ami viszont arra vezethető vissza, hogy az erős dollár miatt csökken az amerikai cégek versenyképessége.