Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom szezonális és naptári hatással kiigazított értéke 502 milliárd dollárt tett ki májusban, ami 0,8 százalék emelkedés az előző hónaphoz képest.

Elemzők szerényebb, 0,4 százalékos bővülésre számítottak az áprilisi ugyancsak 0,4 százalékos növekedés után. Éves összevetésben 5,9 százalékkal nőtt a májusi kiskereskedelmi forgalom.

A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem forgalma májusban 0,9 százalékkal, éves szinten pedig 6,4 százalékkal nőtt.

A felmérések szerint a fogyasztók továbbra is derűlátóak, dacára az emelkedő olajáraknak és a tőzsdei bizonytalanságoknak. A munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra, 18 éves mélypontra csökkent májusban. Az éves gazdasági növekedés üteme az első negyedévben 2,2 százalékot tett ki, ami ugyan lassulás az előző negyedévi 2,9 százalékhoz képest, a szakértők szerint viszont a június végével záródó három hónapban a gazdasági növekedés akár 4 százalék is lehet.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez. A májusi - és az áprilisi ugyancsak kedvező - adat azt sugallja, hogy a gyenge első negyedév után erősödik a fogyasztók költekezési hajlandósága, ami a gazdasági növekedés ütemének gyorsulását eredményezheti.

Képünk forrása: Shutterstock