A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 9,8 ponttal mínusz 3,6 pontra emelkedett márciusban. A jelentős javulás ellenére ez az érték messze elmarad a 22,2 pontos hosszú távú átlagtól, ugyanakkor kedvezőbb a mínusz 11,3 pontos várakozásoknál.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex 14,1 ponttal, mínusz 2,5 pontra javult márciusban. Szakértők jóval rosszabb értéket, mínusz 18,7 pontot valószínűsítettek - írja az MTI.

Ismét romlott viszont a németországi aktuális állapot megítélése: az ezt tükröző index értéke 3,9 ponttal, 11,1 pontra esett, ami valamivel rosszabb a 11,2 pontos várakozásnál. Az euróövezet aktuális üzleti környezetének megítélése 3,6 ponttal mínusz 6,6 pontra süllyedt.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke kiemelte: a gazdasági hangulat javulása azt tükrözi, hogy a nagyobb gazdasági kockázatok kevésbé tűnnek drámainak az előző hónapokhoz képest. A pénzpiaci szakértők körében nőtt az optimizmus annak nyomán, hogy feltehetően elhalasztják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, illetve rendezett módon, megállapodás megkötésével megy végbe a kilépés. Emellett jót tett a hangulatnak az is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon haladást értek el. Mindazonáltal arra lehet számítani, hogy az első fél évben viszonylag gyenge lesz a növekedés a német gazdaságban - vélte a professzor.

A német gazdaság 1,4 százalékkal nőtt 2018-ban, ami az utóbbi öt év leggyengébb üteme volt. A kormány január végén jelentősen rontotta idei növekedési előrejelzését, így a korábban várt 1,8 százalék helyett már csak 1 százalékra számít. A növekedést legfőképpen a brit EU tagság megszüntetése körüli bizonytalanság és a többoldalú megállapodásokon alapuló, multilaterális nemzetközi rendet kikezdő kereskedelmi konfliktusok lassítják.