A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a hosszú futamidejű orosz államadósság Ba1 szintű - a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől egy fokozattal elmaradó - besorolását és a rövid távú Not Prime (NP) minősítést.

A Moody's ugyanakkor Baa3/P-3-ra emelte az orosz devizaadósság-kötelezettségekre megállapított besorolási országplafont az eddigi Ba1/NP-ről. Ez a döntés azt jelenti, hogy az orosz gazdaságban honos kereskedelmi adósok az orosz államnál egy fokozattal jobb, immár befektetési ajánlású osztályzatot is kaphatnak a Moody's Investors Service-től.

A cég szerint ezt a lépést az indokolja, hogy mérséklődött a kockázata az oroszországi tőkekorlátozások bevezetésének vagy a devizatartalékok igénybevételét korlátozó egyéb kormányzati intézkedéseknek.

Immár mindhárom piacvezető hitelminősítő pozitív kilátást tart érvényben az orosz szuverén besorolásokra, de csak egyikük, a Fitch Ratings tartja nyilván az orosz államadósságot befektetési ajánlású, BBB mínusz osztályzattal - írta az MTI.

A Standard & Poor's a Moody's Ba1 hosszú távú osztályzatával megegyező BB plusz besorolással jegyzi a hosszú futamidejű orosz szuverén devizakötelezettségeket.

Indoklásában a Moody's kiemelte, hogy mind több jel utal az orosz reálgazdaság és a költségvetési szektor ellenálló képességére, amely mérsékelte Oroszország sérülékenységét a további esetleges külső sokkoktól, például a geopolitikai feszültségektől vagy az olajárak újbóli csökkenésétől. Az orosz pénzügyi hatóságok gyakorlatias árfolyam-, monetáris és költségvetési politikát alakítottak ki az olajárak közelmúltbeli összeomlására és a nemzetközi pénzügyi szankciókra válaszul.

Az orosz kormány makrostratégiája idővel várhatóan fenntarthatóbb és stabilabb növekedési modellt eredményez, olyant, amely jobban ellenáll a globális nyersanyagkereslet és a nyersanyagárak ingadozásainak - áll a Moody's elemzésében.

Kép forrása: Shutterstock