Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az AMNA görög hírügynökség azt közölte csütörtökön, hogy a lakosság a jövőben havi 5000 eurót vehet ki számláiról az eddigi 1800 helyett. A külföldre utazó görögök 3 ezer eurót vihetnek ki az országból a jelenlegi 2300 euró helyett.

A külföldi átutalások összege 4 ezer euróra nő a magánszemélyek esetében, a jogi személyeknél 20 ezer euróról 40 ezer euróra változik a korlátozás. Az intézkedések azután lépnek életbe, hogy az erről szóló döntés megjelentek a kormányközlönyben.

A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett.  2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek, lefékezte például a gazdaságot, a hazai össztermék (GDP) zsugorodni kezdett.

A tőkekorlátozások teljes feloldására idén szeptemberben kerül sor a görög kormány tavaly szeptemberi bejelentése szerint. A pénzügyminisztérium azonban jelezte, hogy az intézkedésre csak azután kerülhet sor, ha sikerül megteremteni a pénzügyi és makrogazdasági stabilitást.